Ružica Vinodola


Datum održavanja u 2024. godini:
22.08.2024. - Pavlomir
23.08.2024. - Bribir
24. - 25.08.2024. - Novi Vinodolski
 
 
U Novom Vinodolskom i Vinodolu postoji priča zabilježena prema usmenoj predaji. Priča je to o običaju koji seže u davninu, u minula stoljeća vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, po završetku berbe, u vinogradu, među beračicama birala se RUŽICA, djevojka koja je bila najljepša i najmarljivija. Ovjenčali bi je vinovom lozom i uz zvuke starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji se put, kažu zapisivači, taj događaj zbio u XIX. stoljeću, 1880. godine.

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Svake godine krajem mjeseca kolovoza 12 djevojaka kroz tri dana vrlo atraktivnim igrama takmiči se za prestižnu titulu Ružice Vinodola. Igre su vezane uz vinarstvo i vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Neke od najatraktivnijih igra održavaju se prvi dan u romantičnom ambijentu vinograda Pavlomir. Provjerite koliko su Ružice vješte u nošenju grožđa te ručnom i nožnom mašćenju tog grožđa u posebno izrađenim posudama za tu svrhu, kušajte autohtone delicije ovog kraja te upoznajte čari Starog grada u novom ruhu praćene  zvucima klapa i glazbenika. 
 
Ružica Vinodola, prije svega, je zabava, nastala u našem vremenu i u okolnostima njegovih trendova. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla i osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana.
 
Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću, a njena budućnost ovisi upravo o Vašem zanimanju i dojmovima. Nadamo se da će ih biti.
 
 
RUŽICA VINODOLA 2024.
 
Budući da Ružica Vinodola ove godine slavi 20 godina postojanja natjecanja će se održati u revijalnom izdanju te će se prvi dan održati u Pavlomiru, drugi u Bribiru, a treći i četvrti u Novom Vinodolskom. 
 
PROGRAM:
 
22.08.2024. - Pavlomir, Novi Vinodolski - 20:00 sati
Svečanost povodom 20 godina manifestacije i revijalno natjecanje svih dosadašnjih pobjednica
Zabava uz Klapu Kampanel i B bend
 
23.08.2024. - 20:00 sati
Bribir - Revijalno natjecanje
Novi Vinodolski - Zabava uz Dellboyse
 
24.08.2024. - Novi Vinodolski, centar - 20:00 sati
Revijalno natjecanje
Gastro show i jelo Ružice Vinodola uz Antoniju Mikac Tonku
Zabava uz Berekine i DJ Sašu Šoštarića
 
25.08.2024. - Novi Vinodolski, centar
Zabavni program uz Grupu Trend
 
Dio Ružice Vinodola od 23. do 25. kolovoza biti će i sajam starih zanata i lokalnih proizvoda te Vinski festival organiziran u suradnji s udrugom Vina Kvarnera.
 
 
Ugodna Vam zabava! 
 

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više