Drugi pjenušavi doručak u Novom Vinodolskom nadmašio sva očekivanja
U subotu, 8. lipnja
u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi
doručak, istinski hedonistički događaj koji je okupio brojne posjetitelje
željne maksimalnog uživanja u pjenušcima, lokalnim zalogajima, prirodi i
kvalitetnoj glazbi, a ove godine doživio je i jedno posebno otvaranje,
otvaranjem vrhunskog i nagrađivanog pjenušca 1288 vinarije Pavlomir iz 2013.
godine atraktivnom tehnikom sabrage, tj. sabljom.
Za 250 milijuna
razigranih mjehurića i najfinijih aroma serviranih na visokoj nožici pobrinuli
su se vinari okupljeni oko udruge Kvarner Wines, krčki vinari iz vinarije Nada,
Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i
poljoprivredne zadruge PZ Vrbnik i Gospoja, kao i pjenušci vinara iz OPG-a
Plovanić i OPG-a Ružić te Vinske kuće Pavlomir. Bili su tu i predstavnici
boutique vinarije Karleuša iz Rijeke koji su se predstavili svojim mirnim
vinima te uvijek rado viđen gost iz Slovenije vinarija Albiana iz Dolenjske.
Kako to i priliči
Pjenušavom doručku pjenušce je izvrsno nadopunio i čitav niz najrazličitijih i
najukusnijih gastro delicija i to pretežno lokalnih proizvođača. Svako jelo
koje jedemo „budi" naša osjetila stvarajući ugodne, ukusne doživljaje, a
da se sva osjetila probude pobrinuo se gastro stol na kojem su se mogli pronaći
zagrizi sirane Runolist iz Krasnog, naresci Buretić Brega, bakarski baškoti,
prisnac, svježi i suhi sirevi lokalnog OPG-a, ali i dalmatinski pršut te brojne
riblje delicije poput slanih inćuna, salate od hobotnice i raznih ribljih
pašteta budući da je ove godine naglasak bio upravo na sljubljivanju pjenušaca
i mora. Delicija nije nedostajalo niti na slatkom stolu za koji su se pobrinuli
Kolači i slastice Vilma svojom tradicionalnom Rabskom tortom, Kavana Toš
pralinama s punjenjem od pistacija, lješnjaka te voćnim punjenjem kao i svojim
posebnim čokoladama, OPG Trešnja iz Ledenica svojim domaćim trešnjama, ali i
brojne druge slastice koje su se uz pjenušava vina izvrsno nadopunjavale i uz Aperol
Spritz ili Gin.
Za naš kvarnerski
škamp kažu da je jedan od najboljih i najkvalitetnijih škampa, a to se
potvrdilo i na izuzetno zanimljivom edukativnom dijelu Pjenušavog doručka,
točnije na radionici sljubljivanja kvarnerskog pjenušca i kvarnerskog škampa za
koju se tražilo mjesto više. Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić koja je i
idejna začetnica pjenušavog doručka, dok se za friško izlovljene škampe
pobrinuo Mladen Komadina, škampar i vlasnik naširoko poznate konobe Pod Orajem
iz Klenovice. Na radionici se ovaj jadranski biser kušao na dva načina, sirov
te pečen na roštilju. Zanimljivo je bilo osjetiti kako se skroz drugačiji okusi
prožimaju tijekom kušanja sirovog škampa, škampa uparenog s maslinovim uljem
ili hrvatskim začinima za ribu. Za maslinovo ulje pobrinuo se Oi Vivo sa svoje
dvije autohtone sorte maslinovog ulja iz Istre dok je začine osigurala Fjori Fora.
Uz škampe su se kušala odnosno sljubila četiri pjenušca od žlahtine,
kvarnerskih proizvođača kako bi se osjetila razlika terroira odnosno svake
žlahtine u odnosu na tlo na kojem raste i čije karakteristike ima.
Kako bi doživljaj
bio potpun za dobru i opuštenu atmosferu pobrinuli su se Mateo Žmak i Suzana
Matušan Avgustini te su se najljepše melodije klavira i violine širile
vinogradom. Dok uživamo vrijeme nam brzo prolazi tako se i ovom lijepom
događaju približavao kraj uz En Primeur Kvarner na kojem su brojnim
posjetiteljima predstavljena mirna vina nazočnih vinarija.
Pjenušavi doručak u
vinogradu i ove se godine pokazao iznimno uspješnim i zanimljivim događajem
koji će svojim programom sigurno oduševljavati brojnu publiku i u budućnosti.
Romantično okruženje vinograda Pavlomir, čaša pjenušca na dekicama, opušten i
ugodan ambijent pokazali su se kao izvrstan početak sunčanog lipanjskog jutra,
a tu predivnu kulisu upotpunila je ekipa obrta Čarolija detalji čine razliku.
Pjenušavi doručak
je podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, a organiziran je u suradnji s TZ
Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera, Vinskom kućom Pavlomir i udruženjem Vina
Kvarnera.
"Velik je broj
izlagača, vinara i OPG-ova s područja cijelog Kvarnera prisutan ove godine na
našem drugom pjenušavom doručku. Gastronomija je jedan od razloga dolaska
posjetitelja na destinaciju te stoga mislim da je ovo jako dobra manifestacija,
jer nastoji ono najbolje od Kvarnera okupiti na jednom mjestu i pružiti gostu
poseban eno-gastro doživljaj. Ono što joj daje ekskluzivnost je ograničen broj
posjetitelja, a to nam ujedno daje mogućnost i da zadržimo visoku razinu
manifestacije. Moram kazati da mi je ovo jedan od dražih događanja, upravo zato
što ga organizira tim ljudi koji uživa raditi ono čime se bavi, a to onda
osjete i posjetitelji.” kazala je Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski.
"Naša je vinarija
nastala za vrijeme ratnih događanja kada smo došli u vinodolsku dolinu gdje smo
1994. posadili vinograd. Danas imamo 30 hektara vinograda i proizvodimo četiri
tipa pjenušca, a posebno smo ponosni na žlahtinu koju smo vratili u ovu dolinu.
Osobno me jako veseli što na svim natjecanjima postižemo jako velike uspjehe, a
upravo danas smo događanje otvorili našim nagrađivanim pjenušcem 1288 koji je
2013.g. u Sloveniji proglašen najboljim pjenušcem." istaknuo je Miroslav
Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.
"Ova je
manifestacija bitna, jer promovira cijelu pjenušavu scenu Kvarnera te njome
želimo slaviti hedonistički način života i uživanje u pjenušcima. Uz
predstavljanje vinara, uvijek imamo i neku radionicu ili edukaciju i naravno,
glazbu. Na radionici ćemo kušati škamp iz Klenovice na dva načina, dvije
autohtone sorte maslinovih ulja iz Istre, hvarske začine za ribu, a uz to ćemo
spojiti četiri žlahtine." rekla je Marija Vukelić, direktorica Salona
pjenušavih vina Zagreb.