Gastro

Tradicija, priroda i mediteranski užitak

Mediteranska kuhinja, osim ljepote i bogatstva hrane, posjeduje i neuobičajeno živu i bogatu povijest. Unatoč škrtoj zemlji i skromnim namirnicama koje su domaćinima ovog kraja bile dostupne, domaća kuhinja pokazuje zavidnu maštovitost. Jelovnik se često popunjavao samoniklim biljkama koje su se skupljale od proljeća do jeseni. Prava poslastica bile su šparoge, divlja riga, maslačak, komorač, divlje jagode, kupine i smokve.

Duh višestoljetne kulinarske tradicije ostavio je trag na današnjoj kuhinji. U brojnim konobama i restoranima, ali i na manifestacijama koje se održavaju tijekom cijele godine možete uživati u jelima inspiriranim našom tradicijom. Posjetite naše pčelare, te uživajte u prirodnom eliksiru medu i proizvodima napravljenim od ove bogate namirnice. Otiđite u Klenovicu, malo ribarsko mjesto u kojem riba direktno iz ribarske mreže dolazi na vaš tanjur.

Svoja jela sljubite s autohtonim sortama vina našeg kraja

Svakako vam preporučujemo „Žlahtinu”, autohtonu sortu Hrvatskog primorja. Uzmite slobodno popodne i uživajte u ovoj božanskoj kapljici u Vinskoj kući Pavlomir. Uz Žlahtinu degustirajte i druga nagrađivana vina vinarije Pavlomir. Uz vrhunske pjenušce „1288″ i „San Marino” svakako kušajte Ružicu Vinodola, roze koji je dobio ime po manifestaciji koja svoje uporište ima upravo na legendi o završetku berbe u vinogradima Vinodolske doline.

Svako jelo koje jedemo „budi” naša osjetila stvarajući ugodne, ukusne doživljaje. Ponesite svojim kućama medni ili vinski suvenir koji će još dugo vremena u vama buditi upravo te osjećaje i podsjećati vas na ugodno provedeno vrijeme u Novom Vinodolskom.

Mudra izreka kaže: Da biste upoznali dušu nekog kraja, obiđite spomenike da osjetite duh prošlosti, promotrite arhitekturu u kojoj ljudi žive, posjetite tržnice i restorane i kušajte njihova svakidašnja jela.

Vinska kuća Pavlomir

Vino, božanska kapljica, plod je „trudnih" ruku.

Produkt je to znanja i stvaralačkih sposobnosti proizvođača koji cijele godine brižljivo rade. Vinogradarske vještine, berba, prerada i iščekivanje sastavni su dio vinarske umjetnosti. To dobro znaju vrijedne ruke vinara iz vinarije Pavlomir.

Vinarija ima u posjedu 40 hektara zemlje od čega 31 hektar vinograda. U srcu vinograda napravljen je podrum i kušaonica u kojima danas uživaju brojni posjetitelji.

U Hrvatskoj je običaj da vina dobivaju nazive po sortama vinove loze, a ponos pavlomirskih vinograda upravo je žlahtina šarmantna autohtona sorta Hrvatskog primorja s mirisom mora, citrusa, zelenih jabuka, vlasca i mokrog morskog kamenja. Uz žlahtinu njeguju i vina drugih sorti: chardonnay, cabernet sauvignon, frankovka, pinot bijeli, muškat, od kojih su neka vrhunska vina.

Kruna svake vinske proizvodnje je pjenušac, koji traži vrhunsko znanje i njegu. Probajte vrhunske pjenušce „San Marino” i „1288″ te dopustite da vas njegovih 250 milijuna razigranih mjehurića ponese.

Ulovite hlad vinograda te doživite bogatstvo mirisa, boje prirode i najfinije arome servirane na visokoj nožici.

Kušaonica domaćih proizvoda Tilia

Spoj tradicije, prirode i okusa

U srcu Krmpota, u idiličnom selu Jakov polje, smjestila se kušaonica Tilia, koja s ponosom njeguje bogatu tradiciju Hrvatskog primorja, staru više od pola stoljeća. Tilia predstavlja spoj tradicije, prirode i okusa pružajući posjetiteljima jedinstvenu priliku za upoznavanje s lokalnim delicijama.

Osim što posjetitelji mogu uživati u domaćoj kuhinji i kušanju meda različitih okusa i aroma, kušaonica nudi i širok izbor lokalnih proizvoda poput maslinovog ulja, vina, sira i sušenih smokava… Ovi proizvodi rezultat su predanog rada malih proizvođača okupljenih oko Poljoprivredne zadruge API KVARNER, čije vještine i ljubav prema tradiciji garantiraju kvalitetu i jedinstvenost.

Poseban pečat ovom prostoru daje i kolekcijski nasad smokava, koji ne samo da obogaćuje krajolik već doprinosi i održivom razvoju ruralnog područja. Smokve, med i ostali proizvodi iz kušaonice Tilia odražavaju harmoniju prirode i čovjeka te nude doživljaj koji se pamti.

Tilia nije samo mjesto za uživanje u okusima, već i priča o očuvanju tradicije, podršci lokalnim proizvođačima i ljubavi prema prirodi. Posjetom ovoj kušaonici, otkrit ćete skrivene dragulje Hrvatskog primorja i ponijeti sa sobom djelić autentičnog mediteranskog šarma.

Organizacija grupnih posjeta:
Antonio Komadina

Restorani

Spremni ste za nezaboravno gastro putovanje? Bili ljubitelji mesa, ribe ili pak preferirate vegetarijansku kuhinju sigurni smo da ćete u našim restoranima pronaći ukusan i zdrav obrok vrijedan dolaska i povratka.

Posjetite restorane:

  • Novi Vinodolski

    Restoran “Antika”
    Ladislava Mažuranića 1, Novi Vinodolski
    +385 51 777 929
    josip.pericic78@gmail.com

    Pizzeria “Nava”
    Korzo hrv.branitelja 33, Novi Vinodolski
    +385 51 244 434
    info@pizzeria-nava.hr

    Restoran “Maestral”
    Korzo hrvatskih branitelja 45, Novi Vinodolski
    +385 51 245 911
    pansion@maestral.de

    Buffet “Charlie”
    Stari grad bb, Novi Vinodolski
    +385 98 813 501

    Pizzeria “Colibri”
    Stari grad 119, Novi Vinodolski
    +385 98 216 709

    Buffet “Bonaca”
    Obala P.Krešimira IV bb, Novi Vinodolski
    +385 51 794 506
    vlad.vidakovic@gmail.com

    Restoran “Admiral”
    Marina Novi, Mel 1b, Novi Vinodolski
    +385 51 569 180
    info@marinanovi.hr

    Restoran “Argo”
    Mitan marina, Obala dr.Josipa Sokolića 1, Novi Vinodolski
    +386 98 342 320
    tomljanovicalan@gmail.com

    Bistro”Vrtić”
    Lišanjska 1, Novi Vinodolski
    +385 91 720 1358

    Bistro “Fran”
    Trg Vinodolskog zakona 13, Novi Vinodolski
    +385 99 803 4724

    Konoba “Nautica”
    Korzo hrv.branitelja 14, Novi Vinodolski
    +385 98 991 1111
    ssamanic@gmail.com

    Restoran “Stara pošta”
    Braće Radić 26, Novi Vinodolski
    +385 51 244 404

    Bistro “Tomas”
    Korzo hrv.branitelja 50, Novi Vinodolski
    +385 51 791 267
    bistro.tomas@gmail.com

    Restoran “Adria”
    Korzo hrv.branitelja 24, Novi Vinodolski
    +385 51 244 421
    +385 95 914 7712

    Konoba “Mate”
    Korzo hrv.branitelja 36b, Novi Vinodolski
    +385 245 817
    konobamatenv@gmail.com

    Bistro pizzeria “Đir”
    Trg Ivana Mažuranića 6, Novi Vinodolski
    +385 51 624 416

    Bistro “Lido”
    A.Mataije 22, Novi Vinodolski
    +385 51 411 969

    Buffet “Bribirska obala”
    Obala P.Krešimira IV bb, Novi Vinodolski
    +385 791 274, +385 91 500 5001

    Restoran “Mirakul”
    Obala Petra Krešimira IV 21, Novi Vinodolski
    +385 91 216 3888
    irenaazur@gmail.com

    Pizzeria “Novi Val”
    Kralja Tomislava 6, Novi Vinodolski
    +385 51 504 679

    Konoba “Studec”
    Vinska cesta 2, Novi Vinodolski
    +385 51 248 888
    studeckonoba@gmail.com

    Cafe bar bistro Marnie
    Obala kneza Branimira 1B, Novi Vinodolski
    +385 95 721 0002

  • Povile

    Bistro “Garfild”
    M.Butkovića 58, Povile
    +385 51 793 120, +385 98 259 098
    petra_opacic@net.hr

    Gostiona “Danica”
    M.Butkovića 18, Povile
    +385 51 793 376, +385 98 184 6138
    goranbutkovic13@gmail.com

    Bistro konoba “Lucija”
    M.Butkovića bb (Riva), Povile
    +385 51 245 755
    konoba.lucija.novi@gmail.com

  • Klenovica

    Konoba “Pod orajom”
    Ribarska obala 11, 51252 Klenovica
    +385 91 513 9175

    Konoba “Navigare”
    Zidinice 26, Klenovica
    +385 91 514 5497

    Restoran “Adriatica”
    Zidinice 37, Klenovica
    +385 51 796 225

    Restoran Stella Maris
    S. Radića 10, Klenovica
    +385 51 796 218
    +385 91 300 8943
    arijana@sm-klenovica.com
    www.sm-klenovica.com

  • Krmpote

    Buffet “Forestia”
    Luka Krmpotska 2, Krmpote
    +385 91 794 4002

TZ Novi Vinodolski
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.